PUTRAJAYA: Datuk Seri Shukri Abdull mendedahkan beliau terpaksa meninggalkan Malaysia kerana merasakan nyawanya terancam ketika mengetuai siasatan ke atas skandal kewangan berkaitan SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1MDB, 3 tahun lalu.

“Pengalaman saya dalam kes SRC-1MDB amat menakutkan, saya hampir mati dalam kes ini. Saya takut nak balik ke sini,” kata ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuam Malaysia (SPRM) yang baru dilantik itu dalam sidang berita pertama beliau di sini.

Shukri Abdull berkata beliau menerima ugutan dan tekanan daripada pihak pentadbiran sebelum ini.

Menurutnya, susulan pelbagai tekanan daripada kerajaan ketika itu, beliau memutuskan untuk melarikan diri ke Washington.

“Kita (SPRM) hadapi tekanan cukup hebat. Saksi kami dilarikan. Saya sendiri diugut untuk dipecat, saya diminta untuk bercuti awal, bersara awal, dipinjamkan ke bahagian latihan,” kaya Shukri.

Menurutnya, beliau diekori pegawai ketika di Washington.

Shukri berkata ekoran langkah tegas SPRM menyiasat perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak, beliau dan bekas ketua SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed dituduh cuba menggulingkan kerajaan Barisan Nasional.

“Saya rasa sedih. Saya dan Abu Kassim dituduh pembelot untuk menjatuhkan kerajaan. Kami buat kerja bersunguh-sungguh untuk selamatkan negara dan membawa balik wang (1MDB) dari luar negara,” katanya.

sumber: freemalaysiatoday

Lelaki ini rupanya pernah buat laporan polis terhadap 3 tokoh negara, Gani Patail, Zeti Akthar Aziz dan Abu Kassim Mohamed. Ini Sebabnya yang buat beliau malu sendiri

PETALING JAYA: Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun berkata sesuatu perkara buruk akan berlaku kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak jika laporan polis tidak dibuat terhadap tiga tokoh negara yang didakwa cuba menggulingkan kerajaan.

Khairul berkata menjadi tanggungjawabnya dalam Pemuda Umno untuk mematahkan sebarang percubaan dan komplot untuk menjatuhkan Najib.

“Menjadi tanggungjawab kita untuk mempertahankan Datuk Seri Najib Razak atas kapasitinya sebagai perdana menteri, presiden Umno dan pengerusi BN.

“Tanpa laporan polis dibuat, sesuatu perkara buruk akan berlaku. Saya ingin memesan jika kamu menyerang Najib, bermakna kamu menyerang Umno dan BN.

“Dan apabila kamu menyerang Umno dan BN, kami akan bangkit membalas. Untuk itu kami pasti bertanggungjawab untuk mempertahankan Najib,” katanya pada satu sidang media di Akademik Kapten Hussein di sini hari ini.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata laporan Khairul terhadap bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail, bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akthar Aziz dan bekas ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Tan Sri Abu Kassim Mohamed hanya berdasarkan andaian, maka ia tidak akan disiasat.

Ketika ditanya wartawan sama ada cubaannya menyelamatkan Najib gagal apabila polis menutup kes itu, Khairul hanya menjawab, mungkin.

Bagaimanapun, Khairul berkata beliau menganggap laporan polis dibuatnya itu adalah satu kejayaan besar untuk menghalang percubaan menjatuhkan Najib.

Khairul dalam laporan polisnya sebelum ini mengesyaki tiga Tan Sri itu memberi maklumat sulit kepada agensi asing, termasuk Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat tanpa kebenaran.

Khairul berkata beliau tidak akan membuat sebarang permohonan maaf ke atas ketiga-tiga tokoh tersebut.

“Never (tidak akan). Berdasarkan kenyataan polis itu kita anggap ia ‘Mexican Standoff” (tersekat),” katanya.

Azwan turut tidak bersetuju jika tindakannya itu dianggap sebagai ‘Kambing Hitam’ dalam Umno.

“Tidak setuju. Saya buat laporan itu atas kapasiti saya kerana dalam laporan polis itu sudah tertera nama saya. Jadi saya buat atas kerelaan sendiri,” katanya.

VIDEO:

Kredit: media2030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *