Kehidupan Presiden Amanah, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu sebelum bergelar seorang Menteri Pertahanan tidaklah diketahui ramai.

Jarang bercerita mengenai hal peribadinya pada pengikut-pengikut beliau sebelum, ramai yang terkejut setelah melihat kehidupan sederhana yang dijalani oleh Mat Sabu selama ini.

Berikutan kemenangan besar Pakatan Harapan di PRU14, nama Mat Sabu mula menjadi perhatian rakyat lebih-lebih lagi setelah beliau dilantik sebagai Menteri Pertahanan Malaysia yang baru.

Tidak hanya itu, kisah peribadi kehidupannya yang sangat bersederhana pula kini menjadi perhatian netizen dan mula tersebar di beberapa media sosial.

Pada hari kedua Tn Hj Mohamad Sabu sebagai seorang menteri kabinet, beliau dilihat masih menjalani kehidupannya seperti biasa, ringkas dan menyantuni mandat daripada rakyat.

Berbeza dengan kehidupan sebelum ini, beliau kini terpaksa menyesuaikan diri dengan layanan “ditunggu dan disambut” oleh beberapa orang pengawal peribadi selain daripada kenderaan rasmi kerajaan dan juga kenderaan pengiring yang ditugaskan untuk mengiringi beliau sebelum berangkat ke pejabatnya di Putrajaya.

Beberapa keping gambar Mat Sabu yang sedang keluar daripada rumah teres bersama isterinya telah jadi tular di Facebook sejak dari awal pagi tadi.  Selain daripada kereta Perodua Viva Elite yang diletakkan di dalam rumahnya itu, netizen turut berasa terharu melihat sebuah motosikal kapcai yang diletakkan disebelah keretanya itu.

Terharu tengok kehidupan sederhana Menteri Pertahanan baru ni.

Simplenya isteri Bang Mat ni

Macam ni barulah namanya Menteri mehran!

Sumber : FB Esma Hafiz / Ohmymedia via beritasteady

Berita Lain

Tun M potong gaji menteri 10%, SPAD, JASA dan lain-lain dibubar demi bantu jimat perbelajaan negara

Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad hari ini telah mengumumkan untuk memotong gaji barisan menteri sebanyak 10% sebagai langkah untuk mengurangkan pembelanjaan negara.

Menurut Tun M, potongan ini berdasarkan kepada gaji asas menteri setelah mendapat persetujuan bersama dengan barisan kabinet barunya itu.

Walau bagaimanapun, pemotongan ini tidak melibatkan pegawai kanan kerajaan seperti Ketua Setiausaha Negara, namun digalakkan untuk berbuat demikian secara sukarela.

Sebagai langkah tambahan, Tun M turut mengambil keputusan untuk membubarkan beberapa buah agensi dan jawatankuasa kerajaan, antara yang terlibat adalah seperti berikut:

  • Majlis Profesor Negara (MPN)
  • Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKK)
  • Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan
  • Jabatan Perdana Menteri (PEMANDU)
  • Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA)
  • Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Tambah Tun M, sesetengah agensi seperti JKKK telah menjadi terlalu berunsur politik sedangkan peranannya dapat dilaksanakan oleh pegawai kerajaan yang lain.

Sumber : Malaysiakini via beritasteady

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *