Kisah remaja m4ti l3mas, Muhammad Ilham Fahmy bin Mohd Azzam, 17 tahun dalam lombong di Putra Perdana, Puchong yang turut mengorbankan nyawa enam anggota bomba minggu lalu ternyata masih menjadi bualan masyarakat kerana belum pernah terjadi dalam sejarah begitu banyak nyawa terk0rban dalam satu masa ketika operasi penyelamatan dilakukan

Semenjak may4t remaja ini timbul di permukaan lombong berjarak 800 meter dari lokasi l3mas sehari selepas terjatuh ke dalam lombong berkenaan, ada pelbagai versi seram timbul termasuk dakwaan dari seorang pengamal perubatan yang mengatakan telah menangkap ketua j1n di lombong berkenaan dan “ketua” tersebut mengaku ada 14 juta pengikut dalam lombong berkenaan.

Family Fahmi Pulak Jadi Mangsaa Gangguan Penghuni Lombong.

Adakah benar wujudnya misteri dalam lombong berkenaan sehingga mengorbankan 14 nyawa dalam tempoh dua bulan?.

Masa yang sama, tular juga gambar ibu arw@h yang sedang pengsan di tepi lombong saat remaja itu ditemui tapi apa yang menakutkan kelihatan gumpalan rambut kerinting seolah-olah sedang memerhatikan dirinya yang sedang pengsan.

Gumpalan rambut inilah yang menakutkan kerana menurut kak Wati rambutnya bukan sebegitu. Dia pengsan ketika ini selepas penemuan may4t anaknya di lombong berkenaan

Family Fahmi Pulak Jadi Mangsaa Gangguan Penghuni Lombong.

REMAJA berkesempatan menemui keluarga alahyarham iaitu ibunya, Rosmilawati Saidin, 45 tahun di kediaman dan bertanya adakah benar wujudnya gangguan misteri ini?.

Ternyata memang benar lombong berkenaan menyimpan misteri kerana keluarga ini diganggu oleh hantu lombong berkenaan selepas may4t anaknya ditemui.

Menurut Rosmilawati atau mesra disapa Kak Wati, selepas arw@h anaknya selamat dikebumikan pada malam selepas ditemui, dia mengakui sehari selepas itu apabila pulang ke rumahnya di Rista Villa Apartment, Taman Putra Perdana, tatkala menjelang malam dia mengakui dirinya seperti diperhatikan oleh makhluk berbulu hitam.

“ Saya sentiasa rasa takut bila menjelang malam. Kalau dulu malam tidur tutup lampu, sekarang kena buka lampu.

Dalam tempoh beberapa har ini, rumah ini sentiasa terang benderang kerana kami sentiasa dalam ketakutan. Nak ke bilik air pun rasa takut. Bahu pun terasa sakit seolah-olah ada orang duduk bertenggek di bahu,” katanya.

Tambahnya lagi, bila hendak tidur, fikirannya seperti dibawa ke lombong berkenaan sehinggalah dia berasa takut untuk melelapkan mata.

“Tak tahulah tapi bila nak lelapkan mata terbayang makhluk berbulu hitam. Memang rasa takut nak tidur sehingga saya tidur dengan lampu dibuka.

Dulu tak pernah berteman kalau nak ke bilik air tapi sekarang sentiasa rasa takut dalam rumah sendiri,” katanya lagi.

Kak Wati turut menunjukkan gambar dia sedang pengsan dan tular di media sosial malah berkata, rambutnya bukan kerinting seperti dalam gambar berkenaan.

“Akak tengok gambar itu pun seram, meremang bulu roma. Sejak itu sentiasa rasa takut sehinggalah sekarang,” katanya lagi.

Masa yang sama, suaminya, Mohd Azzam berkata, pada hari kedua, dia juga mengalami rasa takut itu seolah-olah ada bayangan hitam dalam rumahnya.

“Bagaimana pun saya tak terlalu memikirkannya kerana tak mahu terlalu menakutkan isteri yang mengakui sentiasa rasa takut,” katanya berkata ada usaha dari abang iparnya yang memberi isterinya air untuk memulihkan semangat.

Ketakutan yang sama, seolah-olah ada makhluk diperhatikan turut dirasai oleh anak sulungnya, Muhammad Imran Hafiz yang mengakui dia juga rasa takut bila berada dalam rumahnya, sama dirasai oleh Mamanya.

Suami isteri ini mengakui dihantui rasa takut seolah-olah ada bayangan hitam menghantui diri mereka

Family Fahmi Pulak Jadi Mangsaa Gangguan Penghuni Lombong.

Khairul (kiri) antara yang menyelam sebelum pihak bomba sampai. Kelihatan abang sulung arw@h, Muhammad Imran Hafiz (baju hijau) dan adik bongsunya, Irfan Danial dan rakan sekolah yang datang menziarahi keluarga ini.

Inilah gambar yang tular menunjukkkan penampakan makhluk halus di lombong ini. Khairul (sebelah kiri)

Family Fahmi Pulak Jadi Mangsaa Gangguan Penghuni Lombong.

Seorang rakan baik keluarga ini yang kebetulan berada di rumah keluarga ini ketika REMAJA bertandang ke rumah keluarga ini, Khairul Anuar yang turut sama menyelam sebelum bomba melakukan operasi menyelamat, mengakui dia sendiri tidak boleh masuk ke rumahnya sendiri selepas membantu keluarga ini kerana dihantui rasa takut.

“Sebelum ini hati saya kering. Tak pernah rasa takut pun malah biasa dengan air. Petang semasa arw@h terjatuh, saya pergi menyelam. Malah gambar saya bersama seorang rakan, Faizal turut tular di media sosial seolah-olah ada makhluk seram bertenggek di bahunya.

“Tapi selepas kejadian ini, saya sendiri rasa takut, seolah-olah ada bayangan hitam yang sedang memerhatikan,” katanya.

Dalam pada itu, keluarga alahyarham adik Muhammad Ilham Fahmy turut menafikan bahawa keluarga mereka ada memberi arahan kepada pihak bomba untuk mencari arw@h anak mereka biarpun hari sudah malam ketika itu.

“Kami tiada kuasa memberi arahan. Malah sebelum bomba datang pun usaha sudah kami lakukan termasuk menyelam sendiri sehinggalah selepas penat usaha mencari, kami menelefon pihak bomba untuk operasi menyelamat,” katanya yang menafikan keluarganya ada memberi arahan sebagaimana tular di media sosial.

Jom doa yang baik-baik dan semoga roh adik Ilham Fahmy ditempatkan di kalangan orang beriman dan beramal soleh.

Sumber dari Remaja via ekisah.com

Article Lain

‘Jika Beracun, Saya & Keluarga Dulu Yang Akan Mati..’- Pemilik Gerai

Terdahulu menerusi sebuah akhbar, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan terdapat 19 kes keracunan makanan dengan dua mangsa meninggal dunia selepas dilaporkan memakan laksa yang dibeli di sebuah gerai di Kupang, Baling. Susulan dari berita itu, pemilik gerai jualan laksa kebok, Daud Ismail tampil memberi penjelasan.

Sudah rasa sebelum jual

Pemilik gerai, Daud Ismail, 51, meluahkan rasa kecewa dengan tuduhan melulu ke atas perniagaannya tanpa usul periksa. Daud yakin bahawa makanan yang dijual sejal tahun 2003 tidak tercemar kerana ia disediakan dengan baik seperti biasa. Tambahnya lagi, sebelum laksa dijual kepada pelanggan, dia serta ahli keluarga akan merasa masakan terlebih dahulu.

Jika beracun, saya dan keluarga dulu yang akan mati malah kami berniaga sudah 15 tahun, cuma baru tiga tahun buka gerai depan rumah.

Apa pun kami akan rasa dulu laksa sebelum dijual, sama ada masin, tawar atau sebaliknya.

Menurut Daud, laksanya juga tidak dimasukkan sebarang bahan tambahan.

Kita sedia macam itu dari dulu, ubat tahan pun tak pernah dibawa masuk dalam masakan. Jika orang nak beli bawa balik jauh pun kami akan asingkan kuah sebab tak mau basi.

Saya hanya mengetahui laksa dijual dikait dengan keracunan selepas Pejabat Kesihatan Daerah Baling datang melakukan pemeriksaan pada 11 pagi kelmarin.

‘Rasa susah hati, nak makan nasi tak lalu..’

Selain itu, Daud berkata mereka (Pejabat Kesihatan Daerah Baling) mengambil sampel laksa, kuah dan sayur. Manakala kali kedua mereka membuat pemeriksaan pada jam 9 pagi semalam, namun hanya mengambil sayur sahaja.

Kami juga hanya mengetahui ada dua orang mati selepas makan laksa ini malam kelmarin selepas menerima mesej yang tular.

Selepas itu, saya rasa susah hati, nak makan nasi tak lalu, tidur tak lena dan fikir siapa lagi nak datang rumah.

Daud berkata, pucuk selom digunakan dalam laksa dari hari Isnin hingga Ahad, manakala penggunaan salad pula dari Rabu hingga Sabtu.

Pucuk Selom saya beli di Sik, jika ada baki akan dibawa sampai Selasa manakala salad pula dibeli dari pasar di Pekan Kupang di mana setiap minggu saya membeli di tempat sama.

Kesan tular itu dapat dilihat apabila pengguna jalan raya memperlahankan kenderaan dan menoleh ke gerai jualan saya kerana kebiasaannya tidak begitu.

Daud berharap agar pihak berkuasa dapat melakukan siasatan dengan adil dan menganggap apa yang terjadi ini merupakan ujian dari Allah S.W.T.

Sumber: Berita Harian via ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *