MENGIMBAU kembali setiap pencapaian yang diraih jelas membuktikan dirinya umpama bintang berharga. Jika disoal siapakah personaliti televisyen yang
paling diingati, pastinya nama Datuk Aznil Nawawi tidak tercicir dari senarai.

Baru-baru ini  dalam sebuah rancagan, Pak Nil telah Sedekah Handphone Kepada Orang Awam Yang Mendapat Pujian Netizen. Doa pak cik ini kepada Pak Nil sangat meruntun jiwa. semoga rezeki Pak Nil bertambah di atas kebaikan yang beliau lakukan dan menjadi sumber inspirasi kepada semua.

“Alhamdulillah, tahun ini usia saya sudah 53 tahun. Walaupun usia bertambah, namun saya masih lagi mampu bertahan menjalani karier seperti biasa.”

Lebih istimewa, karakter ceria dan petah yang dimiliki anak jati Kuala Lumpur ini membuatkan dia senang diterima peminat sama ada dari golongan dewasa mahupun kanak-kanak.

Apa yang pastinya, pengacara yang mesra disapa Pak Nil ini tidak menjadikan perkara itu sebagai satu halangan dirinya terus menyumbang.

“Kalau boleh saya mahu memberi istilah baharu terhadap usia tua di mana usia bukan penghalang untuk kita terus menjadi aset dan penyumbang.

“Biasanya orang akan memberi tanggapan, bila tua perlu berehat dan banyakkan ke masjid, tapi kenapa perlu tunggu tua baru mahu ke masjid sedangkan itu amal yang perlu diterapkan sejak muda lagi.

Menyedari tugas yang digalas mampu memberikan manfaat kepada banyak pihak, Pak Nil komited untuk terus menjalani kariernya. “Kerja saya adalah kerja yang dinamik di mana setiap hari ada sahaja perkara baharu yang perlu dipelajari.

Lihat Video dari Youtube JebatMedia:

“Sebagai contoh, baru-baru ini saya diberi peluang ke Los Angeles dan berpeluang bertemu dengan pengurusan rancangan E!.

“Di sana banyak perkara yang saya belajar dan saya mahu mengambil inisiatif itu untuk bersama dengan pihak-pihak tertentu untuk mengembangkan lagi industri hiburan tempatan,” ujarnya.

Wajah eksklusif Sepanjang menjalani karier, Pak Nil juga telah diangkat dalam beberapa anugerah menerusi majlis penghargaan.

Selain itu juga dia telah dilantik sebagai Wajah Eksklusif stesen televisyen Astro.

“Sama ada terus kekal atau tidak itu semua masih dalam perbincangan lagi,” ujarnya. Bangga dengan kepercayaan yang diberikan kepadanya, Pak Nil akui mahu terus menyumbang kepada Astro.

Lebih 10 tahun 

“Selama lebih 10 tahun ini, saya bangga melihat perkembangan Astro yang hanya mempunyai satu saluran Astro Ria sebagai permulaan, tapi dengan kehadiran saya dan beberapa artis eksklusif lain akhirnya Astro berkembang… “

Wajah Eksklusif

“Selain dilantik sebagai wajah eksklusif, saya juga diamanahkan penasihat rancangan Astro dan untuk tugas ini saya masih mahu meneruskan perkhidmatan
saya,” katanya.

RAHSIA AWET MUDA

Pada usia 35 tahun, Pak Nil masih lagi dilihat sebagai seorang yang cergas dan ceria dalam menjalani tugasnya.

Berkongsi mengenai perkara itu, hos program Hlive ini mengakui.

“Alhamdulillah, kesihatan saya sehingga hari ini masih lagi dalam keadaan baik.

Amalan puasa sunat

“Kalau ditanya rahsianya, selain berlari di atas ‘treadmill’ sejauh tiga kilometer setiap hari, saya juga amalkan puasa sunat.

Tambanya lagi,

“Bagi saya, berpuasa banyak membantu saya untuk mengawal pemakanan. Hanya itu yang saya amalkan untuk mengekalkan stamina,” jelasnya yang akui tidak pernah mengambil sebarang suplemen atau vitamin.

Pada masa sama, Pak Nil akui selain penjagaan makanan dan senaman, sentiasa berfikiran positif juga membantunya untuk kekal awet muda.

“Kehidupan saya sekarang agak positif dan saya tidak pernah melibat sesuatu yang berlaku sebagai perkara negatif walaupun saya akui mungkin zaman muda saya seorang yang agak panas baran, tapi sifat itu mula berkurang bila meningkat usia.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=MbhGIR0rib0

sumber: sinar harian

Kredit: celotehsaje

Article Lain

‘Merayu..’ – Balik nak tatap jenaz4h ayah, namun ditahan kru AirAsia lewat 5 minit naik flight

Beliau turut tag Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes.

Aisyah yang berada di Johor Bharu sebelum itu, katanya, menumpang rakan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (klia2) ketika itu tiba di pintu K2 – lima minit sebelum jam penerbangannya iaitu 5.25 petang namun tidak dibenarkan memasuki pesawat.

Walaupun abang Aisyah merayu kepada kru penerbangan AK5740 untuk membenarkan adiknya memasuki pesawat namun menurut Nurul Adira rayuannya bersama penumpang lain yang turut bersimpati tidak dilayan.

“THREAD ini saya tujukan khas untuk kakitangan @AirAsia yang bertugas untuk penerbangan @AirAsia AK5740 pada jam 5.25 petang, 10 Febuari 2019 dan juga kakitangan @AirAsia yang bertugas di pintu K2.

“Dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur, SITI AISYAH THOMAS meminta ihsan kawan untuk menghantarnya ke Kuala Lumpur International Airport (KLIA) untuk mengejar penerbangan AK5740 @AirAsia pada jam 5.25 petang.

Tambahnya lagi,

“Buat pengetahuan Tan Sri @tonyfernandes , SITI AISYAH THOMAS sampai di pintu K2 pada jam 5.20 petang. Pada masa tersebut masih ada 7 orang yang belum menaiki pesawat dan masih beratur TETAPI pintu K2 telah ditutup dan ground staff @AirAsia tidak membenarkan beliau masuk.

Luahnya sayu:

“Buat pengetahuan Tan Sri @tonyfernandes juga, abang SITI AISYAH THOMAS iaitu FIRMAN KAI THOMAS menaiki pesawat yang sama, AK5740 dan telah memberitahu ‘ground staff’ dan juga ‘cabin crew’ supaya menunggu adik beliau sekejap kerana ini adalah kecemasan bukan sengaja lambat.

Tidak dilayan

“Setelah tidak dilayan oleh kakitangan Tan Sri @tonyfernandes , FIRMAN KAI THOMAS telah mengetuk pintu di mana kapten pesawat AK5740 @AirAsia tetapi menemui jalan buntu. Beberapa penumpang lain juga cuba untuk membantu tetapi tidak dihiraukan oleh ‘cabin crew’ yang bertugas,” tulisnya.

Akibat itu Aisyah terpaksa membeli tiket penerbangan baharu yang hanya transit ke Kota Kinabalu daripada Kuala Lumpur dan akan mengakibatkannya perlu membeli tiket lain di sana.

“Dipendekkan cerita, SITI AISYAH THOMAS terpaksa membeli tiket baru dari KLIA ke Kota Kinabalu International Airport (KKIA) kerana penerbangan AK5740 adalah merupakan penerbangan terakhir dari KLIA ke TAWAU sedangkan beliau telah membelanjakan RM1,000 lebih untuk tiket tadi.

SITI AISYAH THOMAS terpaksa bermalam di KKIA

” SITI AISYAH THOMAS terpaksa bermalam di KKIA dalam keadaan sedih dan tidak berdaya sementara menunggu penerbangan pagi 11 Febuari 2019 ke TAWAU sambil berharap sempat berjumpa dengan arwah AYAH beliau buat kali terakhir,” ujarnya yang kecewa dengan layanan buruk diberikan oleh krew cabin penerbangan AirAsia pada waktu itu.

Sepatutnya penumpang terbabit, kata Nurul Adira diberikan sedikit masa menerusi ihsan dan simpati agar sempat berlepas pulang melihat jenazah ayahnya kali terakhir yang berada ribuan batu jauhnya.

Justeru, Tony disarankan agar mendidik kakitangannya agar bertimbang rasa mengikut kes yang terdesak seperti penumpang bernama Aisyah dan abangnya itu.

“Dengan segala kejayaan dan pencapaian yang dikecapi oleh Tan Sri @tonyfernandes dan @AirAsia , saya mengharapkan juga Tan Sri @tonyfernandes dapat membimbing seluruh kakitangan @AirAsia supaya lebih bertimbang rasa dan ada sedikit COMPASSION untuk SITI AISYAH THOMAS,” katanya lagi.

Sumber  -MalaysiaGazette

Kredit: celotehsaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *