Selepas hampir 3,000 orang terkesan akibat daripada pencemaran udara di Pasir Gudang, Johor, ramai yang tertanya-tanya kenapa kerajaan masih tak isytihar darvrat di kawasan tersebut? Takkan nak tunggu sampai ada mangsa m4ati baru nak darur4t kan?

Tunggu dulu! Menerusi perkongsian seorang peguam bernama Salkukhairi Abd Sukor di Facebook, beliau ada menjelaskan beberapa kemungkinan yang boleh berlaku di Pasir Gudang kalau ianya diisytiharkan. Ini bukan perkara main-main, ini serius ni! 

“Apa yang seronok sangat darvrat sehingga semua orang seolah-olah hendak sangat kerajaan isytiharkan darvrat?” 

AWAS!! INI YANG MUNGKIN AKAN BERLAKU JIKA KERAJAAN ISYTIHAR DA RURAT BEN CANA DI PASIR GUDANG.

1. Kecoh dalam media sosial, nitizen marahkan kerajaan kerana tidak isytihar darurrat bencanna di Pasir Gudang susulan pencemaran toksik yang berlaku di sana.

2. Saya tak tahu sama ada mereka ini benar-benar faham atau tidak apakah kesannya apabila sesuatu perintah  itu diisytiharkan oleh Kerajaan?

3. Atau mereka sekadar ikut-ikut orang lain sahaja? Orang lain kutuk kerajaan, mereka pun kutulvk sama. Orang lain suruh kerajaan isytihar darurat mereka pun turut tumpang semangkuk, tanpa mengetahui apakah itu darurrat bencana dan kesan daripada darvrat bencana tersebut.

4. Sukacita saya ingin maklumkan. Semasa banjir besar berlaku di Kelantan pada tahun 2014, kerajaan persekutuan ketika itu pun tidak isytiharkan darvrat bencana di sana, sungguhpun bolehlah dikatakan itu antara bannjir terbesar yang pernah berlaku di negeri Kelantan yang hampir menenggelamkan sebahagian besar negeri itu.

5. Saya tak tahu, apa yang seronok sangat dengan darurat ini sehingga semua orang seolah-olah hendak sangat kerajaan isytiharkan daruurat? Adakah mereka rasa darrurat ni macam pesta?

“Sekiranya darvrat diisytiharkan, kerajaan boleh buat atau keluarkan, atau gubal perintah atau undang-undang… tanpa perlu bawa ke parlimen untuk diluluskan” 

6. Sebenarnya pengisytiharan  ini hanya perlu dilakukan sekiranya kerajaan merasakan mereka perlu membuat suatu tindakan drastik atau mengeluarkan perintah-perintah tertentu dengan segera untuk mengatasi bencana itu.

7. Ini kerana, menurut Arahan MKN No.20: Dasar dan Mekanisme Pengurusan Bencana Negara, pengisytiharan darrurat ben cana, apabila perlu, dibuat secara peraturan pentadbiran dan eksekutif oleh Perdana Menteri atas syor Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP) dan ianya akan tertakluk kepada undang-undang dan tatacara kerajaan yang sedang berkuat kuasa ketika darvrat itu.

8. Ini bermakna, sekiranya darvrat diisytiharkan, kerajaan (sila baca Perdana Menteri) boleh membuat atau mengeluarkan, atau menggubal sebarang perintah atau undang-undang yang dipanggil sebagai undang-undang darvrat di kawasan yang disytiharkan darurat tersebut, tanpa perlu di bawa ke parlimen untuk diluluskan.

9. Dan secara otomatiknya undang-undang biasa yang terpakai dalam keadaan aman tidak lagi terpakai dalam situasi darvrat tersebut sehinggalah pengisytiharan darvrat tersebut ditarik balik oleh kerajaan.

10. Akan berlaku pengambilan tanah dan tempat-tempat persendirian seperti rumah atau bangunan persendirian untuk dijadikan pusat pemindahan atau bilik gerakan tanpa kerajaan perlu membayar apa-apa saguhati atau pampaasan kepada pemilik tanah atau bangunan tersebut, atau mengusiir mana-mana pihak daripada premisnya untuk tujuan keselamatan dan sebagainya. Dan ketika itu tiada pihak boleh mempertikaikan arahan tersebut

“Kalau rakyat tahu betapa teruknya kesan sesuatu darurat benncana diisytiharkan, sudah pasti rakyat tidak mahu situasi sedemikian berlaku” 

11. Ia akan diisytiharkan jika ramai mangsa enggan berpindah dan memilih untuk kekal di rumah mereka walaupun kediaman mereka tersebut telah diisytiharkan sebagai kawasan berbahaaya.

12. setiap arahan yang dikeluarkan pihak berkuasa terutamanya oleh MKN (Majlis Keselamatan Negara), termasuk arahan untuk berpindah dan juga arahan untuk menggunakan aset-aset yang lain wajib dipatuhi.

13. Dalam tempoh daruraat itu juga kerajaan persekutuan boleh mengarahkan dan memberi kuasa penuh kepada semua ejensi di bawahnya termasuklah tentera, bomba dan penyelamat, polis dan lain-lain untuk melakukan apa sahaja yang dirasakan perlu termasuklah mengambil alih kawasan yang diisytiharkan darvrat tersebut dan sebagainya.

14. Saya yakin kalau rakyat tahu betapa teruknya situasi dan kesan jika sesuatu darurat bencana itu disiytiharkan, sudah pasti rakyat tidak mahu situasi sedemikian berlaku. Ianya bukan sahaja akan menyebabkan suasana panik dan kelam kabut yang keterlaluan dalam negara kita, tetapi akan memberi kesan negatiif dan tidak baik kepada pelabvr luar..

“Sebelum lontarkan kutvkan dan kritiikan bersifat emosional … eloklah dapatkan maklumat dan info tepat”

15. Melihatkan jaminan dan langkah-langkah drastik yang telah diberikan dan diambil oleh kerajaan persekutuan setakat ini, saya fikir buat masa sekarang, tidak perlu  pun undang-undang darrurat diisytiharkan di Pasir Gudang, memandangkan ejensi-ejensi kerajaan pun telah dikerahkan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya di sana dan semuanya dilaporkan dalam keadaan terkawal.

16. Tambahan pula kerajaan telah mengumumkan peruntukan tambahan untuk mengatasi prkara tersebut. Dan bantuan pun masih dapat disalurkan dengan baik setakat ini.

17. Oleh sebab itu saya fikir tidak ada keperluan pun untuk kerajaan mengisytiharkan darurat pada ketika ini.

18. Dan Parlimen Malaysia pun semalam telah membahaskan usul tergemmpar bagi membincangkan sama ada perlu atau tidak darvrat bencana diisytiharkan di sana. Dan ahli parlimen mewakili kerajaan dan pmbngkang pun telah memberikan hujah masing masing.

19. Kesimpulannya, sebelum anda melontarkan komen bersifat emosional berdasarkan sentimen p0Iitik semata-mata eloklah anda dapatkan maklumat dan info yang tepat tentang perkara tersebut. Jangan hanya ikut orang sahaja.

20. Selain usaha yang telah dilakukan, sama-samalah kita berdoa kepada Allah moga-moga saudara saudara kita di sana diberi perlindungan dan diselamatkan oleh Allah dan bencana ini dapat di atasi dan berakhir dengan segera. Insya Allah.

Terima kasih.

Kredit: menujukebenaran.com via

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Peguambela & Peguamcara,
Pengerusi Gabungan Peguam Hartanah Rakyat (GEMPHAR

Kredit: celotehsaje

Article Lain

Shuk HotFM Tampil Beri Penjelasan Selepas Lawak Seperti Persendakan Mangsa Kimia Pasir Gudang. Ini Ayat Lawak Yang Dia Beri

“SAYA memohon maaf sekiranya apa yang disampaikan menyinggung mana-mana pihak,” kata penyampai radio Hot FM, Shuk Sahar yang didakwa tidak sensitif dengan nasib penduduk Pasir Gudang yang menjadi mangsa pencemaran sisa kimia berbahaya.

Dakwaan berkenaan timbul apabila Shuk yang juga seorang penyampai segmen Geng Pagi Hot FM (GPH) menjadikan musibah itu sebagai bahan jenaka dengan berkata ‘kenapalah konti kita bukan dekat Johor, kalau tidak mesti dah cuti’.

Bagaimanapun, warganet mengaitkan kata-kata Shuk itu sebagai tidak peka dan prihatin

Insiden itu berlaku ketika GPH menghubungi Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik bagi berkongsi perkembangan sesi persekolahan di kawasan berkenaan yang mana 111 sekolah terpaksa ditutup.

“Segala teguran saya ambil sebagai pengajaran untuk sentiasa memperbaiki kekurangan yang ada.

“Saya sentiasa mendoakan supaya semua warga Pasir Gudang berada dalam keadaan selamat dan sama-sama berharap musibah ini akan berakhir dengan kadar segera,” katanya.

Sementara itu, pihak pengurusan Hot FM dalam kenyataan bertulis memaklumkan, mereka mengambil serius dan menghargai aduan yang diterima daripada pendengar berkenaan isu (GPH) dan situasi yang berlaku di Pasir Gudang.

“Kami memohon maaf sekiranya isi kandungan GPH pagi ini menyentuh sensitiviti dan menyinggung perasaan orang ramai.

“Kami akan terus memperbaiki penyampaian dan ingin mengucapkan terima kasih atas keprihatinan pendengar. Teguran dan sokongan anda amat kami hargai,” tulisnya.

Pihak Hot FM turut mendoakan supaya semua yang terkesan berada dalam keadaan selamat dan tabah menghadapi musibah itu.

Sumber: Hmetro Online

Kredit: kualalumpurviral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *