SHAH ALAM – Pengebumian jenazah Mohd Haziq Mohd Tarmizi, 17, telah disempurnakan di Memorial Park Cemetery Bromley selepas Zohor (waktu tempatan), hari ini.

Salah seorang yang berkesempatan bersama menyempurnakan pengebumian itu, Putera Sriwijaya bersyukur dapat menyertai upacara itu di Facebook miliknya.

Katanya, jenazah adik Haziq telah selamat disolatkan dan dikebumikan lebih kurang sejam yang lepas.

“Alhamdulillah berpeluang mengusung keranda dan menurunkan j3naz4h syvhada ke dalam liang lahad. Saya menjadi saksi wajah j3naz4h sangat bersih seperti tidur sahaja walaupun sudah seminggu pergi.

“Hidung dan bibir merah seperti masih hidup. MasyaAllah. Barangkali ada amalan arw4h ketika hidupnya sehingga terpilih untuk mati dalam keadaan husnul khotimah,” katanya.
P/s: Tiada gambar diambil berhampiran sebagai penghormatan kepada pihak keluarga abg Tarmizi.

Mohd Haziq adalah antara 50 m4ngsa yang terk0rban dalam serangan pada 15 Mac lalu ketika umat Islam sedang menunggu solat Jumaat.

Terdahulu, Wisma Putra mengesahkan remaja Malaysia itu yang dilaporkan hilang sebelum ini men1nggal dunia dalam insiden temb4kan r4mbang di dua masjid, Jumaat lalu.

Sumber: gpsbestari

Misteri kehilangan Mohd Haziq akhirnya terjawab apabila mangsa disahkan men1nggal dunia oleh Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Alam Sekitar dan Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, Phee Boon Poh.

Wisma Putra semalam mengeluarkan kenyataan rasmi mengucapkan takzi4h kepada keluarga Muhammad Haziq.

Hari ini, j3naz4h Haziq telah selamat disemadikan bersama m4ngsa ser4ngan yang terk0rban Jumaat lalu.

Perkongsian daripada Twitter Sumisha Naidu yang merupakan seorang wartawan Channel NewsAsia, berkongsi keadaan sekitar upacara pengebumian tersebut.

Suasan hiba menyelubungi keluarga, orang tempatan

Wrapped in white cloth, 17-year-old Haziq Tarmizi’s body is placed in the ground. His father, Tarmizi, watches on in a wheelchair.

The Malaysian flag at Masjid Al N00r

Namun Perkara Ini Dilarang Sama Sekali :

Walau bagaimanapun, menurutnya tidak ada sebarang kamera atau video dibenarkan ketika upacara itu berlangsung.

Ayahnya, Mohd Tarmizi Shuib antara yang turut tercedera dalam ser4ngan itu dilihat mengiringi pengebumian Haziq. Semoga Haziq dan m4ngsa yang terk0rban ditempatkan dikalangan orang yang beriman, serta dikuatkan hati ahli keluarga mereka.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja dan sila like share

Sumber: sumishanaidi via rimbabara

Kredit: kakitular

Article Lain

Dah Simpan Lama Tapi Baru Nak Beritahu Dah Jumpa. Ini Punca Kenapa Kes Arw4h Haziq Baru Diumumkan kepada semua

Misteri kehilangan Mohd. Haziq Mohd. Tarmizi, 17, susulan serangan pengg4nas di dua buah masjid dekat sini sejak Jumaat lalu akhirnya terjawab.

Seluruh rakyat Malaysia merakamkan kesedihan dengan berita kesahihan kem4tian melibatkan Haziq, remaja yang dilaporkan hilang sejak kejadian temb4kan di Chritchurch, New Zealand Jumaat lalu.

Pengesahan ini dilaporkan oleh Exco Jawatankuasa Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Booh Pooh jam 11.20 malam semalam.

Menurut laporan Harian Metro, Phee Booh berkata, kedutaan Malaysia sudah terima maklumat bahawa Haziq sudah meningal dunia,” katanya menerusi aplikasi WhatsApp dan bersama ibu arw4h Mohd Haziq malam tadi.

Haziq merupakan anak kepada salah seorang lagi yang c3dera, Mohd Tarmizi Shuib, 46, dari Kedah.

Selain itu terdapat dua lagi yang sedang menerima rawatan iaitu Rahimi Ahmad, 39, dari Pulau Pinang dan Mohd Nazril Hisham Omar, 46 dari Kelantan.

Ketika kejadian Tarmizi bersama dua anaknya, Hariz dan Haziq hadir untuk menunaikan solat Jumaat di masjid Al-N0or di Chrstchurch itu.

Ketiga-tiga mereka yang sedang dirawat dilaporkan berada dalam keadaan stabil dan akan akan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan p3luru serta luk4 yang dialami.

Phee bersama Adun Bayan Lepas Azrul Mahathir Aziz mewakili kerajaan negeri menemani ibu Rahimi, Rokiah Mohammad, 65 dan abangnya, Rosdi Ahmad, 42 sedang berada di New Zealand sejak 17 Mac lalu.

Susalan itu, Kementerian Luar Negeri turut mengesahkan kejadian sama dan memaklumkan bahawa remaja berkenaan antara 50 m4ngsa yang terk0rban dalam tr4gedi yang menyayat hati dan mendapat perhatian dunia.

Di sebalik ramai tertanya-tanya kenapa selepas seminggu di mana kebanyakan media Malaysia menulis arwah Haziq masih hilang serta doa dan harapan seluruh isi keluarganya agar remaja itu selamat, ternyata inilah antara sebab kenapa pengumuman berikutan kem4tiannya lambat diumumkan.

Ternyata kerajaan New Zealand punya polisi begitu ketat mengenai MAKLUMAT PERIBADI.

Sebelum sesuatu berita itu disiarkan, ia mesti mendapat kebenaran keluarga dahulu selain ujian Asid  Deoksiribonukleik atau  DNA melibatkan sample ibu bapanya perlu dilakukan terlebih dahulu. Masa yang sama, kes ini turut melibatkan ramai m4ngsa tragedi iaitu seramai 50 orang.

Difahamkan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang berperanan menjaga hal ehwal agama Islam, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof akan bertolak ke sana bagi mewakili kerajaan Malaysia untuk menyertai solat jen4zah dan khutbah Jumaat di negara berkenaan.

Dari maklumat yang diterima, jen4zah Mohd. Haziq adalah mangs4 ser4ngan yang terakhir dikenal pasti oleh pihak polis.

Dalam pada itu, difahamkan menurut makluman perkongsian dari Kenyataan Media Adun Bayan Lepas, seperti dimaklumkan oleh ahli keluarganya pengk3bumian dibuat pada jam 1.00 pagi waktu New Zealand atau 8.00 pagi waktu Malaysia dan besar kemungkinan jen4zah sudah selamat disemadikan.

Semoga syurga buat remaja ini dan Al-Fatihah untuk arwah Haziq.

Sumber dari Harian Metro

Kredit: kakitular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *