Bukan satu perkara yang mudah, namun berbekalkan semangat dan rasa ihsan sesama manusia, menjadi pendorong utama buat para aktiviis Malaysia yang kini berada di SYRlA  yang sedang menjalankan misi kem4nusiaan.

SETIAP misi yang disertai meninggalkan kenangan dan memahatkan memori yang cukup terkesan dan dekat di hatinya. Heliza selusuri detik mula dirinya menyertai misi ini dan betapa pentingnya kita perlu ada sifat syukur atas nikmat yang diberi-Nya hari ini.

ONE WAY TICKET ( SHARE KAN )

Siapa sanggup? Itu yang terjadi kepada penyanyi dan pengacara, Nur Heliza Helmi ketika berkongsi pengalaman sebagai sukarelawan menerusi satu program bual bicara di sebuah televisyen baru-baru ini.

PERGI MUNGKIN TAK KEMBALI

Menurut penyanyi berusia 33 tahun itu, dia mengakui peluang untuk kembali ke tanah air dalam keadaan bernyawa adalah sangat tipis apabila setiap kali pergi membantu m4ngsa-mangs4 di sana.

“Setiap kali pergi misi bantuan kemanusiaan, pasti Allah akan bagi pengalaman yang di mana kami berhadapan dengan nyawa di hujung tanduuk. 

Hanya berbekalkan selawat

 “Tiket pergi ada, tiket kembali mungkin tidak ada. Terdapat satu pengalaman, kami diberitahu yang kawasan ini tidak selamat tetapi kami kami tiada pilihan. Kami hanya berselawat ketika ingin keluar,” katanya.

“Tiket pergi sahaja, tiket balik belum tentu..” – Heliza tanam hasrat mahu syahid setiap kali misi kemanusiaan.

Aktiviis yang disertai oleh selebriti dan kakitangan media, telah mula melaksanakan tanggungjawab mereka menyampaikan bantuan buat semua penduduk di bumi berg0lak tersebut.

Antara foto yang sempat dirakamkan:

Namun, berada di negara yang hidup dalam peperangan ini sentiasa diuji dengan pelbaga risiko dan anc4man b4haya, dan itulah yang kini sedang dihadapi oleh para aktiviis.

Berita TV AlHijrah baru-baru ini melaporkan, ketika para aktiviis dan pasukan media sedang melawat di satu kawasan tempat tinggal penduduk bagi menghulurkan bantuan, mereka telah dikejutkan dengan dua d@s t3mbakan.

Sekadar Am4ran

Saat cemas yang sukar dilupakan!

Difahamkan, t3mbakan tersebut sangat hampir dengan lokasi mereka, malah menurut laporan media t3mbakan tersebut bertujuan untuk memberi am4ran kepada para aktiviis

Hanya tawakal kepada Allah, walaupun diancam dengan t3mbakan SNlPER daripada tentera B4shar Al-As4d, para aktiviis masih lagi meneruskan misi bantuan kepada penduduk yang masih lagi berada di kawasan itu.

Ya Allah, sungguh kental hati insan-insan berjiwa besar ini, tidak semua mampu berdepan dengan risik0 bah4ya sebegitu, diharapkan para aktiviis kita dilindungi dan pulang dalam keadaan selamat.

Sumber : Heliza Helmi, TV Alhijrah

Kredit: celotehsaje

Article Lain

“BuIu Saja Banyak Tapi …..” – Pengakuan Berani Fikry Ibrahim

Pelakon dan bekas peserta pertandingan Lawak Solo 2016, Fikry Ibrahim mengakui bersyukur apabila dirinya masih disayangi oleh orang sekelilingnya.

Menerusi entri di Instagram (IG), Fikry bersyukur apabila masih dipanjangkan usia untuk menyambut ulang tahun kelahiran pada hari ini.

“Terima kasih kepada semua yang menyampaikan ucapan serta mendoakan yang indah-indah sempena hari lahir yang ke-25 ini.

“BuIu saja banyak tapi umur masih muda. Agak terharu kerana walaupun kita kurang mengenali satu sama lain tapi anda tetap teguh menyokong dan mendoakan yang terbaik untuk saya dan keluarga.

“Semoga Allah dapat membalas jasa anda. Semoga awak yang c0mel tengah baca caption saya ni pula dapat membalas cinta saya,” tulisnya.

 

Menerusi ruangan komen, rata-rata mendoakan agar Fikry diberikan kesihatan yang baik dan berjaya dalam kerjayanya pada masa akan datang.

Sumber : Astrogempak

Kredit: celotehsaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *