Tak ada sebelah 0vari tak boleh mengandung?

Kata-kata ini begitu menghantui wanita yang ‘tidak cukup sifat’ sebagai seorang wanita apabila terpaksa membuang sebelah 0varinya. Lebih-lebih lagi apabila terpaksa membuangnya dalam usia yang begitu muda.

Pengalaman Wajihah yang terpaksa membuang 0vari di sebelah kiri ketika usia 7 tahun ini wajar dijadikan inspirasi buat wanita lain.

Kongsinya “Kalau nak bahas dari sudut medical, saya tak ada ilmu tentang itu. Tapi saya yakin dengan rezeki Allah SWT selagi mana ada rahim, ada tempat produce telur, ada segala-galanya yang perlu ada pada seorang wanita, insyaAllah cepat atau lambat pasti Allah SWT akan rezekikan rezeki anak. Bila waktunya kita tak tahu…semuanya dalam rahsia Allah SWT.

Kilang ovari saya sebelah kiri dibuang masa saya umur 7 tahun. Awalnya saya kena 0perate app3ndix. Saya ingat semua saat tu. Saya sakiit perut sampai guling-guling, masuk makanan je mvntah.

Pada usia tu apa yang saya tahu tentang sakit? Hanya tahu menangis sepanjang hari. Tapi sakit itu saya ingat, memang sangat sakiit. Berlarutan hampir seminggu sebelum doktor suspek app3ndix dan kena operate segera sebab dah membesar nak peccah.

Dipendekkan cerita, masa nak masukkan semula usus tu doktor tertolak satu benda k3ras. Check semula rupanya 0vari kiri saya dah biru memburruk. Andai kata waktu tu doktor tak perasan, saya berdepan risik0 lain plak. Jadinya doktor lakukan satu lagi pembedahan waktu yang sama. Seharian dalam bilik pembedahan. Masa tu Allah SWT dah selamatkan saya.

Ya lah, budak umur 7 tahun..dosa tak ada lagi.

Umi cakap, abah puccat tunggu 0peration habis. Umi memang menangis dah sebab dia bayang saya nanti tak leh pregnant. Selepas 3 bulan p3mbedahan, doktor panggil umi dan abah dan terangkan kesan tiada sebelah 0vari.

Betul sangkaan umi, anggaran doktor bagi, tiada masalah untuk mengandung tapi mengambil masa atau tempoh yang lama. Mungkin bertahun dan anak pula tak ramai.

Itu kata-kata daripada seorang makhluk ciptaan Allah SWT. Kita merancang tapi Allah sebaik-baik perancang. Betul tak?

Saya inform suami saya mengenai ini kalau tak silap dua minggu lepas taaruf sebab time tu baru dapat hubungi satu sama lain.

Dia cakap dia tak kisah. Once dia dah buat pilihan memilih saya, maka saya lah yang terawal dan terakhir (insyaAllah, amin)

Lepas kawin dan anak pertama lahir pada usia perkahwinan tak sampai setahun, umi orang paling seronok. Mungkin sebab kejadian yang lalu masih dalam memori.

Lepas bersalinkan puteri kedua, umi panggil saya…dalam kami bersembang umi cakap tak sangka juga secepat ni saya boleh mengandung.

Malah ada seseorang pesan kat umi minta umi abah khabarkan pada keluarga bakal suami yang saya ni tak boleh bagi anak supaya katanya mereka tak tertipu.

Allah..begitu sekali anggapan orang. Sepertinya kita ini tidak lagi berfungsi menjadi seorang wanita. Apapun, Allah Maha Hebat. Kuasa Allah tiada tandingannya.


Kalau tanya pasal tip, saya sungguh tak tahu nak bagi tip apa sebab saya sendiri serah penggantungan saya sepenuhnya pada Allah SWT. Sampai pada hari nikah pun, saya doa banyak-banyak mintak Allah SWT permudahkan.

Allahu Akbar! Siapa sangka bukan?

Memang berdebar bila kita ada pengalaman macam ini kan. Apapun, bersangka baik dengan aturan Allah..bahagian saya, mungkin Allah akan uji dengan bentuk ujian yang lain pula. Wallahualam,” kongsi Wajihah.

sumber : nona

Kredit: celotehsaje

Article Lain

Kaki budak TERSEPlT di eskalator…Warganet mempertikaikan jenis selipar apa yg dipakai?

Seorang budak lelaki berusia enam tahun terpaksa menahan sakiit hampir setengah jam apabila kaki kanannya tersepiit pada eskalator di pusat beli belah di Seri Kembangan, semalam.

Jurucakap Balai B0mba dan Penyelamat (BBP) Serdang berkata, pihaknya menerima panggilan awam memaklumkan kejadian yang berlaku di tingkat dua pusat beli belah terbabit pada 5.34 petang.

“Susulan itu, sepasukan pegawai dan anggota BBP Serdang dikerahkan ke lokasi bagi membantu m4ngsa.

“Anggota berjaya mengeIuarkan kaki mangsa yang tersepiit dengan menggunakan peralatan khas,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Kejadian ini mendapat perhatian orang ramai supaya memantau pergerakan kanak2 saat menggunakan lif.

Katanya, m4ngsa yang ced3ra diserahkan kepada pasukan perubatan daripada H0spital Serdang yang turut berada di lokasi untuk rawatan lanjut.

Diharap kejadian ini membuatkan ibu bapa buka mata, dan awasi tingkah laku anak anda. Benar, tindakan kanak2 sukar dijangka. Tetapi kita sebagai ibu bapa, lakukan sesuatu. Didik untuk mengawal tingkah laku di kawasan berbahaya seperti lift dan esklator.

Sumber : HarianMetro

Kredit: celotehsaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *