“Ko tak rasa panas ke dgn Myvi tu? Org maki-maki kita ni, padahal dia yang salah.” Hairan member senyum je dan beri jawapan buat aku terasa.. memang sampah!!

Published on :

Satu hari, saya naik kereta kawan untuk pergi meeting. Tengah dalam perjalanan tu, tiba-tiba ada kereta Myvi hitam potong kami dari kiri dan membelok ke kanan tanpa beri signal pun. Nyaris-nyaris terlanggar kereta tersebut. Nasib baik kawan saya ni sempat brake. Tapi yang peliknye, driver Myvi pulak yang berhenti tepi jalan tekan hon berkali kali, […]

Kenapa Kita Mesti Melarang Anak Keluar Atau Berdiri Di Sunroof Kereta. Doktor Ini Jelaskan Kenapa

Published on :

TEGAH ANAK BERDIRI KELUAR SUNROOF Di Malaysia ni, ramai yang suka kenderaan ada sunroof. Kalau beli kereta, ramai cari yang ada sunroof, jika tiada sunroof, mereka retrofit sunroof. Ia dianggap satu kemewahan dan sesuatu yang boleh dimegahkan. Tiada masalah dengan memiliki kenderaan sunroof, kecuali apabila membenarkan anak-anak berdiri dan keluar separuh badan melalui sunroof. Lumrahlah […]

Waspada! Ini 5 Tragedi ‘Selfie’ Tak Bertempat Yang Mengundang Maut

Published on :

Sejak telefon berkamera diperkenalkan dan penggunaan media sosial semakin berkembang, orang ramai makin galak nak berswafoto dan cuba untuk ambil gambar yang paling unik (insta-worthy bak kata orang) untuk di pos ke media sosial. Tapi, apa yang menyedihkan, bila orang sanggup membahayakan diri dan ada yang bergadai nyawa semata-mata nak dapatkan gambar yang cantik. Menurut Ranker, […]

“Moga berpanjangan pahala arwah” – Netizen Terharu Youtuber Baru Meninggal Dunia Ini Tinggalkan Lebih 100 Video Tutor Add Math

Published on :

Mana-mana insan atas dunia ni dituntut untuk berbuat baik kerana kebaikan kita tu akan jadi pahala yang akan membantu kita di akhirat kelak. Pahala ni pulak akan jadi lebih besar kalau kebaikan yang kita buat tu dipanjang-panjangkan oleh orang lain. Menerusi perkongsian di Twitter, seorang cikgu Add Math ni dikatakan telah mendapat pahala berpanjangan kerana banyak membantu pelajar […]

‘Dalam Buaian Itu Bukan Anak Kau…!’ – Kisah Benar : Berhati-hatilah Apabila Melawat Orang MeningggalDunia

Published on :

Kisah ini adalah benar berlaku dan dipetik dari perkongsian seorang rakan facebook admin. (gambar sekadar hiasan) Diharap kisah ini menjadi pengajaran buat semua yang membaca , sila SHARE jika bermanfaat . Tiada siapa dapat mengesahkan kebenarannya. Anggaplah ia sebagai satu hiburan saja. Jangan sampai terbawa-bawa. Cheh, aku bebual dah macam KC dari rancangan MJ12 pulak..) […]

“Sanggup Rakam Video Dari Bantu Mngsa”. KP Bomba Sedih, Mngsa Boleh Diselamatkan Jika Orang Ramai Guna ‘Kaedah’ Ini

Published on :

Insiden pemandu lori tangki minyak yang rentung hingga tular perlu dijadikan sebagai iktibar oleh semua pihak bagi menggelak kes seumpama itu berulang. Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Datuk Mohmmad Hamdan Wahid berkata, rakyat negara ini seharusnya memiliki sikap bertangungjawab ke atas orang lain selain diri sendiri. ” Orang ramai sepatutnya berusaha menyelamatkan mngsa […]

‘Ramai Main BedaI Je Belii…’- Perbezaan Jenis&Kegunaan Olive Oil Di Pasaran Yang Anda Perlu Tahu!

Published on :

Sukar sebenarnya membuat keputusan setiap kali nak beli olive oil di pasaraya. Mana tidaknya, bila nampak sahaja pelbagai jenis dan jenama minyak ini, pasti kita akan keliru yang manakah sesuai dengan tujuan masakan kita. Ada yang mengatakan bahawa semua jenis olive oil ini tidak sesuai digunakan dalam masakan panas dan ada juga yang mengatakan ianya […]

AWAS.. Kemalaangan Ngeri Punca Dari Pemakaian Jaket Terbalik. Masyallah

Published on :

Adakah anda tahu ciri-ciri kelengkapan menunggang motosikal dengan betul? Pasti ramai diantara kita yang melihat penunggang-penunggang motosikal lalu lalang ditengah jalan raya tanpa kelengkapan yang sempurna seperti topi keledar yang diiktiraf SIRIM, kasut, sarung tangan, dan jaket. Mungkin pada pandangan kita cukuplah sekadar topi keledar dan membawa lesen memandu, kad pengenalan serta cukai jalan sudah […]

Anda Sal4h Jika Membasuh TERMOS Dengan Menggunakan Sabun Dan Air. Ini Cara Yang Betul untuk Membersihkan Termos..

Published on :

Dalam kehidupan seharian kita, ramai di antara kita sering menggunakan bekas air termos untuk minum panas seperti teh atau kopi. Tetapi untuk membersihkan bekas termos anda digalakkan membersihkannya dengan cara mensterilkannya. Kita tidak digalakkan untuk membasuhnya dengan air untuk masa yang lama. Kerana ianya akan meninggalkan banyak kotoran yang akan menyebabkannya berkarat. Semakin lama masa […]

Jika Anda Menginap Di Hotel, Pastikan Anda Memasang lampu Tandas!. INI SEBABNYA

Published on :

Apabila kita melakukan travel ataupun out-station, menginap di hotel adalah pilihan utama. Tidak kira mahal atau murah, tidur di hotel membuatkan kita lebih selesa dan dapat merehatkan badan dan fikiran setelah penat seharian. Tetapi, jika kita menginap di hotel, satu perkara yang kita perlu ingat adalah kita seharusnya membiarkan lampu tandas terpasang sepanjang masa. Sebab […]