Bulan Februari ini memang mudah nak jumpa limau Mandarin. Lagi-lagi yang dijual dekat pasaraya besar. Ada juga yang dihadiahkan oleh syarikat-syarikat persendirian pada orang perseorangan.

Disebabkan limau itu sendiri kaya dengan vitamin C, kita pun pulunlah makan. Rupanya limau yang dijual di pasaraya itu mak-mak tak boleh terus makan macam gitu. Sebab ada cara yang betul memakannya. Bukan main kupas dan makan.

Inilah yang diterangkan oleh Dr Rosli Abdul Jalil berkenaan cara betul memakan limau Mandarin. Kenapa Dr ingatkan tentang ini semua. Haa.. ini jawapannya.

Kaitan Limau Mandarin Dan Gejala Sakit Tekak

Limau sangat kaya dengan vitamin C dan ia sepatutnya menghalang kita dari gejala sakit tekak.
Namun begitu, bilangan pesakit yang menghidap gatal dan sakit tekak serta batuk bertambah sekali ganda dalam musim perayaan.

Apakah kaitannya dengan limau Mandarin tersebut?

Pengusaha buah-buahan memang ada menggunakan sejenis bahan kimia iaitu ‘Sulphur dioxide’. Buah limau ini akan direndam terlebih dahulu ke dalam cecair yang mengandungi bahan kimia tersebut.

Ia dilakukan sebelum limau dimasukkan ke dalam kotak untuk tujuan melindungi kulit limau dari dijangkiti bakteria, kulat dan serangga.

Dan secara tidak langsung ia bertindak sebagai bahan pengawet supaya ianya dapat bertahan lama sebelum dipasarkan.

Kesan Sulphur Dioxide Pada Manusia

Apa kesan ‘Sulphur Dioxide’ yang terdapat pada kulit limau tersebut kepada manusia? Ia boleh menyebabkan radang dan kesakitan tekak yang teruk, demam dan gejala batuk kering yang berpanjangan. Ia juga boleh menyebabkan sakit perut dan radang usus.

Terdapat juga kes alahan seperti radang kulit dan serangan penyakit lelah.

Cara Betul Makan Limau Mandarin

Bagi mengatasi masalah yang dinyatakan di atas. Sebelum nak makan limau Mandarin itu, cubalah ikuti langkah-langkah berikut:

1. Basuh atau rendam dahulu buah limau ini dan kemudian barulah dimakan.
2. Pastikan jari yang terkena kulit limau yang tidak dibasuh tidak tersentuh dengan isi limau yang hendak dimakan. 
3. Sekiranya perlu, pakailah sarung tangan plastik ketika mengopek limau!

Semoga anda kekal sihat di musim perayaan ini. Inilah pesanan ringkas ‘Tips kekal sihat di musim perayaan’ yang ditulis DR ROSLI ABD JALIL.

Sumber/Foto/Video : Rosli Abdul Jalil

Kredit: viwanita.com

Kementerian Kesihatan Malaysia KKM mengesahkan tiada limau mandarin di negara ini yang mengandungi sulfur dioksida. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan ..pengesahan itu berdasarkan pemantauan yang dilakukan sepanjang tahun 2015 hingga tahun lepas.

Gunakanlah tips diatas sebagai langkah berhati-hati.

Semoga bermanfaat dan jangan lupa share kepada kawan-kawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *