Hari ini merupakan hari ke-2 berkuatkuasanya Perintah Kawalan Pergerakan seluruh negara. Kepada yang pertama kali bekerja dari rumah atau yang sedang trending sekarang #WFH (Work From Home), pasti pengalaman ini sangat mengujakan. Setelah seharian semalam #WFH Min tak rasa ianya semudah yang difikirkan. Terutamanya bagi yang mempunyai anak2 yang masih kecil dan dahagakan perhatian attention seeker. Apa pendapat anda? Oklah disini Min nak berkongsikan beberapa tips bekerja dari rumah supaya anda tidak cepat lesu dan letih.

Bekerja dari rumah bukan berarti anda boleh buat sesuka hati anda. Jika anda mengamalkan tabiat betul, anda boleh menyelesaikan lebih banyak kerja.

Menurut portal Lokadata, terdapat 7 tip untuk bekerja dari rumah seperti yang diringkaskan oleh Floss Mental.

1. Kawasan kerja khas

Tentukan ruang atau kawasan khas untuk kerja. “Bagi saya, apabila memasuki pejabat yang merupakan pintu dengan meja bermakna saya pergi bekerja,” kata pemilik syarikat perunding perniagaan Strategi Sweel, Virginia Ginsburg. Beliau telah bekerja dari rumah selama 12 tahun.

2. Buat jadual

Jika anda melambatkan kerja selama satu jam, maka anda akan membayarnya lebih masa. Sama seperti bekerja di pejabat.

Oleh itu, tetapkan jadual, bermula tepat pada masanya, dengan harapan anda juga selesai pada masanya. Waktu kerja terpulang kepada anda, selagi ia tidak mengganggu rakan sekerja atau perniagaan.

3. Pakaian yang baik

Bekerja dari rumah tidak bermakna anda memakai baju tidur sepanjang hari. Cuba untuk mandi awal dan pakai pakaian yang sesuai. Tidak perlu seluar dan baju kemeja. Selagi ia kemas dan bersih, pasti anda boleh memberi tumpuan lebih lanjut.

4. Jangan tunda kerja

Anda sepatutnya berada di landasan yang betul. Jangan tunda kerja untuk melakukan kerja rumah yang lain. Oleh itu, produktiviti anda tidak berkurang. Langkah di atas pneumatik untuk selesai pada waktu yang tepat.

5. Rehat

Sama seperti orang bekerja di pejabat, anda juga memerlukan rehat. Penyelidikan menunjukkan, anda akan menjadi lebih produktif apabila anda kembali bekerja selepas berehat. Cuba bangun dari kerusi anda dan bergerak.

Masa yang disyorkan adalah, 52 minit bekerja, berehat 17 minit.

6.Antisosial

Apabila bekerja, pastikan anda tidak tergoda untuk membuka akaun media sosial seperti Twitter dan Facebook, semua platform tersebut anda boleh layari dan baca kemudian. Semasa rehat atau selepas kerja. Seboleh-bolehnya simpan peranti jauh daripada jangkauan anda.

7. Bertanggungjawab

Jika anda berasa letih di akhir hari, cuba pantau jam kerja anda. Sebagai contoh, anda rasa anda telah produktif, namun ternyata hanya 5 jam kerja. Kemudian ada isu produktiviti yang harus ditangani segera.

Selepas waktu bekerja, anda disyorkan untuk membuat beberapa semakan. Adakah rancangan anda selaras dengan keputusan hari ini?

Dalam amalan bekerja dari rumah, anda juga perlu memberi perhatian kepada kesihatan. Ini merupakan tip yang boleh anda cuba.

  • Pilih kerusi dan meja yang sesuai untuk duduk.
  • Bangun dari kerusi setiap jam.
  • Pastikan snek yang sihat sentiasa tersedia di dapur dan peti sejuk.
  • Tetap bersosial walau di rumah tidak ada rakan sekerja.

Sumber: lokadata

Kredit: siakapkeli(terjemahan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *